Тодор Живков не бил идвал в хижа Ючбунар. Съдът решава законна ли е продажбата
Тодор Живков не бил идвал в хижа Ючбунар. Съдът решава законна ли е продажбата / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил

След като за втори път отказа да си даде отвод, съдията- докладчик по делото за "Ючбунар", в Административен съд- Кюстендил, Даниела Петрова го обяви за решаване. Отводът бе поискан от адвоката на жалбоподателите от сдружение СПИНОК, Ангел Ангелов. Той беше подал и молба за давност, която съдът в Кюстендил е изпратил незабавно във ВАС. Върховните магистрати са я определили като неоснователна.
Съдия Петрова отхвърли и искането на жалбоподателите за разпит на двама свидетели, които искаха да коментират реалната стойност на обекта. Против свидетелските показания се обяви и адвокатът на Общински съвет- Кюстендил Любомир Стоилков. Съдът посочи, че е назначил и приел две оценителни експертизи, извършени от вещо лице.
Съдия Петрова отхвърли и постъпилото от адвокат Ангелов възражение срещу личността на вещото лице Надя Великова.

Тодор Живков не бил идвал в хижа Ючбунар. Съдът решава законна ли е продажбата
netinfo

Съдът прие нови писмени доказателства по делото, изпратени от адвокат Ангелов, който днес не се яви в съдебна зала. В тях има баланс и обяснителна записка за строежа на хижата, от 30 март 1977 г.
"Общински съвет е изпълнил процедурата за продажбата на "Ючбунар", както изисква закона. Изисква се поне една експертиза за определяне на пазарна цена. В хора на делото се появиха други, различни оценки, но това не прави незаконна първата. Всички оценки са по- ниски от достигната при търга пазарна цена от 366 000 лв. Опровергано бе и твърдението, че има части от имота, които на са описани", коментира адвокат Любомир Стоилков и настоя съдът да остави без уважение жалбата на СПИНОК.

Тодор Живков не бил идвал в хижа Ючбунар. Съдът решава законна ли е продажбата
netinfo

Свидетелите Иван Багалийски и Цветан Дамянов, останаха извън съдебна зала, но и двамата коментираха пред журналисти оценката на имота. Дамянов, който е бил главен счетоводител на строителя я определи като- "смешна".
"Само СМР през 1977 г. бяха 450 000 лв., по тогавашните пари, тук не се включва изградения път от село Богослов до "Ючбунар", специалния камък, който се използва за облицовка, както и специалното оборудване на хижата", заяви Дамянов.
Иван Багалийски каза, че мястото за хижата в тази местност "Ючбунар" е избрано след предварителни проучвания и изследвания на въздуха. Той отрече Тодор Живков да е отсядал в нея, но дъщерята на бившия първи в България, Людмила Живкова е идвала няколко пъти, по повод и на проекта си "Знаме на мира".

Тодор Живков не бил идвал в хижа Ючбунар. Съдът решава законна ли е продажбата
netinfo