Съдът отмени решението на ОС-Кюстендил за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми
Съдът отмени решението на ОС-Кюстендил за подпомагане на двойки с репродуктивни проблеми / Влади Владимиров, Дарик Кюстендил ,архив

Административен съд-Кюстендил отмени като незаконосъобразно решението на Общински съвет-Кюстендил, с което бе приета програма за подпомагане на семейства и двойки с репродуктивни проблеми. То бе оспорено пред съда от областният управител, след като Общинския съвет не се събра да го преразгледа в законовия 14-дневен срок, след сесията на 30 август. Решението е прието с 18 гласа "За", при необходими 19 или повече от половината от общия брой съветници - 37, защото са касае за разход в общинския бюджет.

"Независимо, че оспорваното решение не е част от процедурата по приемането на общинския бюджет, доколкото касае залагането на разходи в този бюджет, съдът счита, че във връзка с приемането му относно кворума е приложима разпоредбата на чл.27, ал.4 ЗМСМА; същата предвижда, че решенията по чл.21, ал.1, т.6 ЗМСМА се вземат с мнозинство повече от половината от общия брой на съветниците при поименно гласуване на основание ал.5", пише в мотивите си съдия Автономка Борисова.

Решението може да се оспорва пред ВАС в 14-дневен срок от получаване на съобщението, че е изготвено.

Д-р Валери Томов предложи в проекто-бюджета да бъдат заложени 24 000 лв. за година, като еднократната помощ за двойка с репродуктивни проблеми да бъде 2000 лв. Т.е. общината да подпомогне 12 бездетни семейства. Предвидено е изработването на правилник за отпускането на средствата и избора на двойки, като се ползва опита на други общини.