Символите на община Дупница - релеф на герба и знаме ще бъдат доставени до българската станция на Южния полюс
Символите на община Дупница - релеф на герба и знаме ще бъдат доставени до българската станция на Южния полюс / Дарик радио,архив

С решение на ОбС символите на община Дупница - релеф на герба и знаме ще бъдат доставени до българската станция на Южния полюс.

В деловодството на ОбС е постъпило писмо от проф. Христо Пимпирев, директор на Български Антарктически институт. В него той запознава местният парламент с важното сътрудничество в областта на профилактиката на хора поставени в екстремни условия, каквито са членове на експедицията, които всяка година посещават Антарктида. Българските учени по време на експедициите си в продължение на няколко години със създаването и приложението на Протектор на имунната и антиоксидантна защита на организма. Този протектор съдържа патентован имунно стимулиращ комплекс и специфична комбинация от антиоксиданти, витамини и микроелементи. Пътуването, пребиваването и завръщането на членовете на експедицията до Антарктида е свързано с редица критични ситуации, които водят до промяна на имунния статус, което повлиява както здравословното състояние, така и психическото. Членовете на експедицията обаче са убедени в ефективността на използвания от тях препарат. Този продукт е създаден от специалисти с ръководител проф. маг. Рагхамин Шекерджийски д.ф.н. и в непрекъснати консултации с видни учени и специалисти. В тази връзка в чест на ръководителя на проекта проф. Р. Шекерджийски, който е роден в Дупница обявен е за „Почетен граждани" на града и е дългогодишен декан на Фармацевтичния факултет на Медицинския университет, ръководството на Българския Антарктически институт и Националния център за полярни изследвания е предложило в писмото си на предстоящата експедиция да достави до българската станция на Южния полюс релеф на герба и знаме на Дупница. След приключване на експедицията съществува възможност и част от участниците в нея да посетят града, като знак за особена почит и уважение към община Дупница, където проф. Шекерджийски е роден и започнал своята професионална дейност. Символите трябва да бъдат предадени до 4 януари.