Седмокласниците затруднени на изпита по математика
Седмокласниците затруднени на изпита по математика / Thinkstock/Getty Images
Един седмокласник от област Кюстендил е с антирекорд- 0 точки и на двата изпита- по български език и литература и по математика, на националното външно оценяване след 7 клас. С 0 точки по български език и литература са 2 ученици, а по математика – 6 ученици.
Най- висок резултат по български език и литература – 95.50 точки е постигнат от един ученик. Един ученик има максимален брой точки – 100 по математика, информират в отговор на въпроси от Дарик от Регионалното управление по образованието в Кюстендил.

Среден брой точки за областта от изпита по БЕЛ – 47.87.
Среден брой точки за областта от изпита по математика – 28.89.
Максималният брой е 100.

Спрямо 2015/2016 учебна година резултатите от националното външно оценяване са се повишили съответно с 8.87 точки по български език и литература и с 0.89 точки по математика.

С резултатите от изпитите чрез тест по БЕЛ и по математика в края на VII клас се осъществява приемането на места по държавния план-прием на ученици в VIII клас.
За учебната 2017/2018 година в средните училища, профилираните и професионалните гимназии в областта ще бъдат приети всички ученици, които успешно са завършили основно образование в годината на кандидатстването, независимо от постигнатия резултат на националното външно оценяване по български език и литература и по математика, информират от РУО- Кюстендил.
 
Дарик- Кюстендил