Пътят на хляба в древността е темата на музейната работилница през август
Пътят на хляба в древността е темата на музейната работилница през август / netinfo

През август Регионален исторически музей - Кюстендил свързва музейната си работилница за деца с празника „Панагия - Въздигане на хляба", който традиционно се провежда в град Кюстендил в деня на Успение Богородично - 15 август. Целта на работилницата през този месец е да запознае децата с начина на приготвяне на хляба в древността - от засяването на зърното до изпичането на тестото. Те ще имат възможност сами да направят брашно за своя хляб с помощта на хромел и да изработят модели на оригинални експонати от новокаменната и каменно-медната епохи, свързани с хлебарството - модели на пещ, сърп от рог на елен, съд хранилище за зърно, крина, хаван и др.
Производството на хляб е една от най-древните практики, позната в човешката цивилизация. Първите сведения за приготвянето му датират от шесто хилядолетие преди Христа - новокаменна епоха. При археологически проучвания, включително и на територията на Кюстендилски регион, са открити каменни хромели (ръчни мелници), с които се е мляло зърното. То се е съхранявало в специални глинени съдове - хранилища. Вероятно, първите хлебни изделия са се приготвяли от едросмляно брашно и вода, и са се пекли върху нагорещени камъни. Затова и първите пити са били доста тънки.


Музейният кът за деца и любопитни възрастни към Регионален исторически музей - Кюстендил ще работи на 12, 13 и 14 август 2015 г. от 14.00 до 18.30 ч.