Право и Ганкино хоро в Училище за танци- Кюстендил. Хващат се гости от Франция, Алжир и Либия
Право и Ганкино хоро в Училище за танци- Кюстендил. Хващат се гости от Франция, Алжир и Либия / netinfo

  Право и Ганкино хоро – едни от най-популярните и широкоразпространени фолклорни хора в България, ще се извият в двора на Регионалния исторически музей след 18, 30 часа. Предстои първият урок от „Училище за танци” и прожекция на филм, организирани от Сдружение „Партньори – Кюстендил” и РИМ в рамките на проект „Фолклорно лято в музея”, част от инициативите на "Кюстендилско лято 2008". 

   "Инициативата е насочена към всички граждани и гости на Кюстендил, които желаят да усвоят хората . Поканени да участват са много представители на общинската и държавни администрации, на които често се налага да представят нашия регион пред гости на общината или по време на работни срещи и представяния извън територията на града и страната. Надяваме се и млади хора да се отзоват  и да направят първи стъпки в овладяването на танцовото изкуство", пише в поканата на отдел "Култура и духовно развитие".
  За първия урок има готовност за обучение и на чуждестранни гости, така че инструкциите тази вечер ще прозвучат и на френски език за представителите от Франция, Алжир и Либия, които проявиха интерес да заучат стъпки от тези 2 хора. 
  Ще бъде прожектиран филма „По светите места на Осоговието”, отразяващ богатото културно-историческо наследство на нашия регион. 

  " Много са нещата, с които кюстендилци могат и трябва да се гордеят, и целта ни е да ги популяризираме", коментира началникът на отдела Дима Укалска.