Пожизнена месечна пенсия и за световни шампиони, не само за олимпийски предлагат от БДЦ
Пожизнена месечна пенсия и за световни шампиони, не само за олимпийски предлагат от БДЦ / ПП ЛИДЕР

Носителите на златни медали от Световни първенства, в олимпийски спортове да получават пожизнена месечна пенсия, след като прекратят състезателната си дейност, предлагат депутатите от групата на Български Демократичен Център. Те ще внесат законопроект за изменение и допълнение на Закона за физическото възпитание и спорта.
„Към настоящия момент, законът предвижда отпускането на пожизнена месечна пенсия само на олимпийските медалисти, прекратили състезателна дейност. Разбира се, че медал от Олимпиада е върхово постижение в кариерата на един спортист, плод на многогодишни усилия, труд и постоянство. През 2012 г. Народното събрание гласува промени в ЗФВС, които разшириха обсега на спортистите имащи право на пенсия по смисъла на чл. 59б, като към успехите на медалистите от Олимпийски игри бяха приравнении тези на хората с увреждания. С предлаганите от нас промени, искаме да разширим още повече този кръг на правоимащи. Трябва да се отдаде дължимото уважение и подкрепа от страна на държавата на достойни спортисти, прославили България на световно ниво. Считаме, че усилията, труда и постиженията на хората, които са съумели да се преборят за златен медал в своята дисциплина, в конкуренцията на опоненти от цял свят, на голям форум, какъвто е Световното първенство, също заслужават признание от държавата. Предлагаме да се отпуска пожизнена пенсия на спортистите спечелили златни медали на Световни първенства в спортове, които към момента на провеждане на първенството са имали статут на олимпийски", коментира пред Дарик инж. Петър Петров, депутат от Кюстендилския регион, избран от ПП ЛИДЕР .
Промените за изменение и допълнение на ЗФВС, които предстоят да внесат БДЦ са:
- в чл 59б, в ал.2 да се саздаде т. 5а, която гласи:
„Отпускане на пожизнена месечна премия за прекратилите активна състезателна дейност лица, които не попадат в хипотезата на т. 5 и са носители на златни медали от световни първенства по спортове, които към момента на провеждане на първенството са със статут на олимпийски"
- Създава се ал. 4а, която гласи:
„Средствата по ал. 2, т. 5а се отпускат, в размер на петдесет на сто от три минимални работни заплати, установени за страната, за всеки златен медал от световно първенство"
„ Много от световните шампиони са също и носители на медали от олимпийски игри и затова считаме, че промените следва да се отнесат само до световните шампиони, които не са успели да спечелят златен медал от Олимпиада. За останалите ще важи действащата разпоредба", допълни депутат от ЛИДЕР Петър Петров.
Финансовите средства, необходими за прилагане на приложените изменения на ЗФВС да се осигуряват от постъпленията на Държавно предприятие „Български спортен тотализатор", по чл. 14, ал. 3 от Закона за хазарта, а разходването им се утвърждава от министъра на спорта, съгласувано с министъра на финансите, гласи още предложението.