Показаха как се правят сурвачки и обичаят „Сурвакане в село Раждавица
Показаха как се правят сурвачки и обичаят „Сурвакане в село Раждавица / Дима Кирилова,Дарик радио

Oбичаят „Сурвакане" в село Раждавица и как се изработват традиционни сурвачки бяха показани от Народно читалище "Светлина 1913" пред медиите.Малките сурвакари бяха от III ОУ "Марин Дринов".

Показаха как се правят сурвачки и обичаят Сурвакане" в село Раждавица
netinfo

 

 

 


Обичаят се състои в обредното обхождане на определена територия от група сурвакари - деца на възраст 4-12 години или ергени. Според някои записвачи, в по-далечно минало изпълнителите на обичая са били мъже, но с течение на времето, това се прехвърля към децата и то към най-малките. Тези сурвакари обикалят от къща на къща, влизайки в домовете, където сурвакат членовете от семейството, добитъка, някъде хамбарите, оборите и т. н., произнасяйки заклинателни формули-благопожелания за здраве и плодородие.
"Тук ви показваме как нашите баби и дядовци са изготвяли на времето сурвачки и как по- големите са правили т. нар. топуз- това е едно дърво от дъб, здраво, което се изрязва като боздуган.С дървото като ходят да сурвакат удрят стопаните по гърба и им пожелават здраве и берекет", заяви Стоян Ръждавички, председател на Народно читалище "Светлина 1913".

Показаха как се правят сурвачки и обичаят Сурвакане" в село Раждавица
netinfo