/ netinfo
Организирането на дискусия и информационна кампания за превенция на вандалските прояви в Кюстендил, предлага общинският съветник Огнян Атанасов.

По негово предложение, тя трябва да е под егидата на председателя на Общински съвет Михаела Крумова, с участието на всички общински съветници, представители на РУО, МВР, училища.

”Трябва да се набележат нормативни промени, да се вземат мерки и да има по-сериозни санкции при вандалски прояви. Сега ремонтираме изпочупените детски площадки, след това пак се чупят, пак ги ремонтираме и  това продължава, трябва да спрем да сме толерантни”, заяви Огнян Атанасов.

Той предложи още, всеки общински съветник да отдели от заплата си по 50 лв., с които да подпомогнат усилията на общината в ремонт на детски площадки и съоръжения изпочупени при вандалски прояви.

Съветникът Мая Шишкова също апелира всички отговорни институции да си обединят усилията , защото възстановяването на щетите е с пари от общинският бюджет, които са на жителите на общината.

„Става дума за цялостна кампания в училищата и сред родителите. Към момента не е проблем толкова санкционния режим, а по-скоро  залавянето и безучастното поведение на някои от нашите съграждани, които стават свидетели на подобни действия. Докато не си дадем сметка, че всичко счупено се заплаща в троен размер от бюджета, проблемът няма да се реши. Това се отнася и за незаконните сметища“, каза Петър Паунов.

Вече работи съвместен център за видеонаблюдение с ОД на МВР-Кюстенди. Преди 10 дни са заловени и първите вандали - шестима души, изпочупили общинска собственост.