/ Дарик
Повод за реакцията на ОП е нападението на роми над униформени в Кюстендил
Полицаите имат право на замозащита по закон и вътрешният министър трябва да разпореди употребата на огнестрелно оръжие, когато служители на реда са нападани. Това каза в декларация от името на "Обединени патриоти" Валери Симеонов по повод случая в ромския квартал в Кюстендил, при който бяха нападнати трима полицаи.

"Вчера в циганския квартал "Изток" са пребити трима полицаи и са нападнати с ножове, секири и метални пръти. На Запад от Балканите такова нападение се смята за терористичен акт, в нашето ежедневие го приемаме като стандартен битов инцидент", посочи Симеонов.

"ПГ на "Обединени патриоти" остро осъжда поредното нападение над полицаи по време на изпълнение на служебните им задължения. Настояваме институциите, партиите и президента Радев да осъдят агресията на маргинализирани престъпни групи, а институциите да приложат спрямо всеки цялата строгост на закона. Мекушавите действия на правораздавателните органи, поддаващи се на натиска на кривозащитни организации, превърнаха тези инциденти в епидемия", продължи той.

По думите му "мургавите нападатели" са с чувство за безнаказаност, защото знаят, че ще бъдат защитени.

"Време е институциите и политиците да преодолеят страха си от прилагането на закона в пълния му обем. Време е министърът на вътрешните работи да обяви, че по закон полицаите имат право на самозащита и да разпореди употребата на огнестрелно оръжие, когато са нападани с живозастрашаващи средства. Време е съдебната система да отсъжда справделиви наказания. Никой не може да е по-голям от закона, независимо от неговия етнически, социален, сексуален, неправителствен или друг статус", заключи Валери Симеонов.