ThinkStock/Getty Images
ThinkStock/Getty Images / ThinkStock/Getty Images
Окръжна прокуратура-Кюстендил е подала протест срещу условното наказание, наложено от съда на Валентина Ф. и Йорданка Ф. за извършено от тях престъпление- лихварство.

Подсъдимите Йорданка Ф. и Валентина Ф. са майка и дъщеря. Двете живеят в къща в с. Червен брег, общ. Дупница, като в двора им имало обособено помещение за магазин. Търговският обект бил регистриран на фирмата на Валентина Ф. с предмет на дейност – продажба на хранителни стоки и напитки.

При наличието на оборотни пари, подсъдимите започнали да извършват банкови сделки, като предоставяли парични средства в заем на различни лица срещу връщане с лихва. Процентите се определяли в произволни размери. За дължимите суми те задържали и заложени при тях вещи, с цел обезпечаване на вземанията им.

За периода от м. януари 2004 г. до 16.06.2010 г. в с. Червен брег, Йорданка Ф. и Валентина Ф. системно извършвали сделки по кредитиране без да притежават изисквания за тази дейност лиценз, издаден от БНБ.

Районна прокуратура предаде на съд мъж шофирал след употреба на наркотици

Двете дали парични средства на осемнадесет лица в размер на 24 403 лв., като общата върната сума е 71 730 лева.

Съдът е наложил на подсъдимите наказания „лишаване от свобода“ – за Валентина Ф. в размер на две години и шест месеца, с четиригодишен изпитателен срок, а за Йорданка Ф. - три години, изтърпяването на което е отложено за пет години.

Прокуратурата е изготвила и е подала протест срещу условното наказание с искане то да бъде изтърпяно ефективно.
 
Апелативна прокуратура- София