Д- р Велка Войнова
Д- р Велка Войнова / netinfo
Не са констатирани нарушения при проверките в хранителни блокове към детски ясли, детски градини, детски кухни-майки и училищни столове и бюфети на територията на Кюстендилска област.

“Храните са отговаряли на Наредба №9, не са установени хрлани с изтекъл срок на годност или такива, които се съхраняват неправилно. Всички лица, които работят в кухненските блокове на детските градини и училищата са били с изрядни медицински документи”, каза за Дарик д- р Велка Войнова, началникът на отдел “Контрол на храните” към ОДБХ.

Тя бе категорична, че проверките ще продължат, защото това са така наречените рискови обекти, в които се хранят деца.

Българска агенция по безопасност на храните състави 28 Акта за установяване на административно нарушение и издаде 136 Предписания при извършени 2705 проверки в цялата страна. Засиленият контрол се проведе във връзка с началото на учебната година.

Насочени за унищожаване над 24 литра прясно мляко, 155 яйца и над 70 кг храни, от които 13 кг продукт от птиче месо със съдържание на соев протеин и консерванти, близо 1 кг кашкавал, който не е произведен по БДС, както и 850 г замразена риба, с изтекъл срок на годност и над 18 кг бисквити,  в несъответствие с изискванията на Наредба 9/2011г.
 
Дарик- Кюстендил