Министърът на културата иска решение за музей на открито до АМ Струма при Мурсалево
Министърът на културата иска решение за музей на открито до АМ Струма при Мурсалево / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил

Да не бъде унищожено неолитното селище край с. Мурсалево, което е на 8 000 години, ще е една от задачите на министъра на културата Мартин Иванов, който днес посети археологическите разкопки. Идеята е да бъде направен музей на открито и да бъде запазена археологията, допълни ръководителят на обекта проф. Васил Николов.
Важно е тези находки да бъдат запазени, заяви при посещението си министърът на културата Мартин Иванов. Той допълни, че е в непрекъсната връзка с шефа на Агенция „Пътна инфраструктура" Лазар Лазаров, а целта е да се намери решение и на мястото да бъде направен музей на открито.

„Това древно селище е повод за гордост. Тук има нещо особено и е наш дълг да го запазим", коментира Иванов и допълни, че трябва да се гордеем с това, което са завещали дедите ни. „Завещали са ни примери на световната култура и не трябва с лека ръка да се отнасяме с културното и историческо наследство. Българската култура и история ни дават много поводи за гордост, но ние по един немарлив начин се отнасяме към тях", заяви още Иванов. Срокът на разкопките най-вероятно ще бъде удължен до края на ноември.
Ръководителят на обекта проф. Васил Николов обясни, че идеята е вместо да има насип върху цялата територия, върху която се прави проучването да бъде построена подпорна стена, която да е около 3 метра навътре под магистралата, за да може да се опази част от селището.
Министър Иванов увери, че ще се направи всичко необходимо да се намери, както инженерно, така и финансово решение, за да бъде запазен обекта.