Милчо Христов смени Йордан Лазаров като ликвидатор на ВиК, мисли за несъстоятелност
Милчо Христов смени Йордан Лазаров като ликвидатор на ВиК, мисли за несъстоятелност / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил
ВиК- Кюстендил в ликвидация или несъстоятелност
69799
ВиК- Кюстендил в ликвидация или несъстоятелност
Иван Андонов за ВиК- Кюстендил, в ликвидация
  • ВиК- Кюстендил в ликвидация или несъстоятелност
  • Иван Андонов за ВиК- Кюстендил, в ликвидация

Общото събрание на ВиК- Кюстендил, в ликвидация освободи ликвидатора Йордан Лазаров и избра, с пълно единодушие Милчо Христов за поста. Следва подписване на договор от страна на МРР с новия ликвидатор. Участваха представители на общините- Кюстендил- председателят на ОС Иван Андонов и юриста Албена Паунова, Бобов дол- зам.- председателят на ОС Валери Радлев и Трекляно- кметът Радко Петрунов, който се оказа без необходимото пълномощно от ОС.
"Надявам се, след като встъпи в длъжност новият ликвидатор да проведем среща с МРР, по най- бързия начин да се приключи дейността и да се започне процедура по несъстоятелност, за да може тази безкрайна дейност да приключи и да спре тормоза върху гражданите и с притесненията, които им налагат години наред", коментира председателят на Общински съвет- Кюстендил Иван Андонов.

Милчо Христов смени Йордан Лазаров като ликвидатор на ВиК, мисли за несъстоятелност
netinfo

"Колегата Милчо Христов има опит в производството и транспортния бизнес, познат е на местната общественост, от Кюстендил е. Ръководството е преценило, че това е добър избор за продължаване на процедурата", каза за новия ликвидатор, представителят на МРР Валентин Гетов. Той определи ликвидацията на ВиК- Кюстендил, като доста сложна, тъй като задълженията, които трябва да се изплатят са много сериозни- частни и публични държавни вземания, които не могат да бъдат отписани. Дружеството дължи по над 1 млн. лв. на Басейнова дирекция и Международната банка за възстановяване и развитие, по т. нар. Воден заем.
Активите са преди всичко вземания от предишни абонати на дружеството. "Касае за събиране на суми от много длъжници, иска се време, съдебни процедури и те не са евтини. Някои се и отписват по най- различни причини. Активи, които намаляват и задължения, които трябва да се погасят, а се увеличават с лихвите. Ако не се справим с този проблем може да се отиде към процедура по несъстоятелност. Общината иска, но отново новият ликвидатор ще повери критериите по Търговския закон, дали дружеството отговаря на тях, за да се поиска от съда и да се прекрати ликвидацията", коментира експертът от МРР.

Милчо Христов смени Йордан Лазаров като ликвидатор на ВиК, мисли за несъстоятелност
netinfo

Друг проблем е, че активи, които са публична общинска собственост, се водят на дружеството, а се ползват от "Кюстендилска вода" и са в нейната мрежа. По Закона за водите трябва да се предоставят сега на държавата и на общините, които да ги върнат след това на водния оператор, който ги експлоатира. Има и дълги дела с длъжници, които трябва да приключат. Новият ликвидатор Милчо Христов трябва да представи своята визия в министерството и след това ще вземем най- доброто решение, заключи Гетов.