Кметът на Кюстендил иска намаляване на минималния осигурителен доход за фирмите в районите, външни граници на ЕС
Кметът на Кюстендил иска намаляване на минималния осигурителен доход за фирмите в районите, външни граници на ЕС / Дарик- Кюстендил, архив

Намаляване на минималния осигурителен доход за фирмите и самоосигуряващите се лица в пограничните райони, които са външни граници на ЕС, ще предложи община Кюстендил на Народното събрание и Министерски съвет. В момента минималния осигурителен доход е 420 лв., като на месец се внасят по 95 лв.
"Фирмите, които се занимават с производство, предлагаме да бъдат освободени от осигурителни вноски за първите две години, а след този период да ползват това намаление от 50%. Условията в момента затрудняват бизнеса. За последните години 30 000 фирми изчезнаха. Пограничните региони отдавна са занемарени. Не искаме подаяния, а искаме да ни се помогне. При по- добри условия фирмите ще предпочетат тук да започнат бизнес", коментира кметът на Кюстендил Петър Паунов. Той настоява промените да влязат в сила от 1- ви януари 2014 година.
Предложенията за промени в Кодекса за социално осигуряване и съответните наредби ще бъдат внесени от община Кюстендил през следващата седмица в Министерски съвет и Народното събрание.