Изложба „Кристо на светло”
Изложба „Кристо на светло” / сн. Петър Китанов

Арт-изява,провокирана от Христо Явашев - Кристо ,се открива в Художествена галерия „Владимир Димитров - Майстора" на 16 декември 2016 г. от 17.30 ч. Изложбата „Кристо на светло" се организира от групата за изкуства "GRUPPO DE ARTES", обединяваща художници, фотографи, режисьори и други творци. Мартин Захариев, Илона Захариева, Петър Китанов, Румен Саздов, Николета Георгиева, Надежда Александрова и Светослав Димитров представят своя поглед към „Плаващите кейове" на Кристо. Авторите споделят с нас завладяващата емоция, породена от творбата на световноизвестния авангардист.

 

Изложба Кристо на светло
netinfo

 

 

 

Провокацията на твореца е хората да са част от това изкуство и да предизвика тяхната съпричастност. „Усеща се масова спонтанна радост у всички присъстващи, успели да се разходят по слънчевите пътеки на Кристо" - споделя Илона Захариева. В експозицията с фотоси, рисунки и видеография са включени и два плаката с оригинален подпис на Кристо, а също и парчета от златистия плат. Целта на авторите е да споделят своето емоционално преживяване от докосването си до този впечатляващ арт-проект, който се превърна в най-голямото културно събитие на Европа за 2016 година. Да вълнува е първата задача на изкуството! То е онази магия, която облагородява, въздига, обединява...

Изложба Кристо на светло
netinfo

 

 

Ярко потвърждение на това твърдение са уникалните пространствени художествени инсталации на Христо Явашев - Кристо. За пореден път българинът очарова човечеството! Инсталацията „Плаващи кейове" в италианското езеро Изео пресъздава в известен смисъл библейската история за Христос, който ходи по водата. Пътеките, изградени на водната повърхност, за да свържат двете островчета в езерото със сушата, са постлани със златиста тъкан, която променя цвета си според деня и времето. „Като абстрактна живопис е - коментира ефекта Кристо, - и ще се променя непрекъснато."

Изложба Кристо на светло
netinfo