/ netinfo
Д- р Войнова за мерките за превенция на хепатит А в Кюстендил от ОДБХ
96306
Д- р Войнова за мерките за превенция на хепатит А в Кюстендил от ОДБХ
  • Д- р Войнова за мерките за превенция на хепатит А в Кюстендил от ОДБХ
Проверки в кухненските блокове, кухните майки, обектите за раздаване на храна, в детски и училищни заведения, както и в заведенията за обществено хранене, извършват инспекторите на отдел “Контрол на храните” към ОДБХ- Кюстендил, след сигнал от РЗИ за ръст на болните от хепатит А.

Пик на болните от Хепатит А в Кюстендил 

“Разпоредих акцент да бъде дезинфекционния режим, да се дадат писмени указания за засилване на режима, за перфектна лична хигиена на работещите в кухненската част на обектите.

Да се акцентира и на управителите за стриктно спазване на Наредба 15, която касае здравните изисквания към лицата работещи в детски заведения и в обекти с обществено предназначение.

Когато има работник с признаци на заболяване незабавно да се отстранява, да търси личен лекар за уточняване на диагноза и заболяване. Да се явява на работа, когато е сигурен в здравния си статус”, коментира в интервю за Дарик началникът на отдел “Контрол на храните” д- р Велка Войнова.
 
Няма установени нарушения към момента в проверените обекти. В тях има достатъчно дезинфекционни средства, в срок на трайност са и с необходимите документи, но при такава ситуация трябва да се повиши вниманието на работещите.
 
“Без паника, без страх, да сме по- внимателни. Това е болест на мръсните ръце. На първо място личната хигиена на всички работещи и личната хигиена на всеки един от нас.

Не веднъж сме говорили с Вас, колко е важно да си мием ръцете и да поддържаме хигиенното състояние и на обектите и на тоалетните към тях. Всичко това е обект на нашата инспекция и на даване на писмени указания на колегите по темата”, каза още д- р Войнова.
 
Дарик- Кюстендил