/ netinfo
Ръст на болните от хепатит А в Кюстендил
96305
Ръст на болните от хепатит А в Кюстендил
Д- р Войнова за мерките за превенция на хепатит А в Кюстендил от ОДБХ
  • Ръст на болните от хепатит А в Кюстендил
  • Д- р Войнова за мерките за превенция на хепатит А в Кюстендил от ОДБХ
"Завишена заболеваемост от Хепатит А в Кюстендил, отчитат от Регионалната здравна инспекция. Само от началото на годината са регистрирани 13 болни в Кюстендил и 3 в Дупница. Все още не говорим за епидемия", уточни д-р Динко Динев.

Има и диагностицирани няколко ученици от различни учебни заведения. В редакцията на Дарик получихме сигнали от притеснени родители. За 2017 г., болните от Хепатит са били 12, като 6 от тях са отчетени през декември. 

“При хепатита има цикличност през 7-8 години и тук в Кюстендил последното повишение на заболеваемостта е от 2010 година. Това е болест на мръсните ръце и необходимо да се спазва лична хигиена.

"Болните през тази година са от различни квартали, няма до момента и установена пряка връзка по между им. Първите симптоми са пожълтяване на склерите на очите, урината потъмнява и затова първо тя се изследва, за да се установи заболяването”, коментира д-р Динев. На въпрос на Дарик, д-р Динев уточни, че когато има болен ученик, се дават указания за изследване на урината на съучениците му и на хората от семейството и приятелския му кръг.

РЗИ-Кюстендил са предприели необходимите мерки за превенция. Изследват се ежеседмично всички водоизточници, като пробите към момента са чисти по микробиологични показатели.

След сигнал до ОДБХ, от там извършват проверки по всички детски градини и ясли, и училища. Дадени са предписания за завишаване на контрола на хигиената и се прави дезинфекция.
 
Дарик- Кюстендил