/ Дарик-Кюстендил
"85 сигнали са постъпили в Инспекция по труда от началото на годината до сега, от тях 44 са на граждани и касаят трудовоправни отношения", заяви директорът на инспекцията в Кюстендил  Валентин Златински на работна среща  на тема "Заплашва ли човешки животи сивата икономика в България?".

Дарик-Кюстендил

За миналата година са съставени 10 акта на работодатели за работници без трудови договори, от началото на годината до сега актовете са 22.
"Има нарастване, което не говори добре за работодателите и е в ущърб на работника, който губи права.

Президентът на КНСБ: Има манипулации на пазара на промишлен ток

В същото време имаме увеличаване на  разрешенията за приемане на работа на непълнолетни лица. До 15 юни са 42, за цялата минала година- 23“, коментира Златински.
На срещата беше представено и новото приложение на КНСБ VOX, с което всеки работник или клиент може да подаде сигнал за некоректни практики на работодатели и фирми.

Дарик-Кюстендил

В 11.30 ч. се откри и информационната кампания на КНСБ в Кюстендил, която е под мотото „Сивото убива!“ и има за цел да повиши обществената осведоменост и да насърчи гражданското участие в процесите и политиките за ограничаване и превенция на недекларираната заетост в България.

За целта ще бъде разположен мобилен информационен център от 10.30 до 18:00 часа на площад “Велбъжда“ срещу Арката.

Основната цел на проекта е разработване и отправяне на препоръки за подобряване на регулаторната среда и ефективността на политиките за превенция и ограничаване на недекларираната заетост в България при спазване на принципа на открито и отговорно управление.