Фолклорен ансамбъл Родолюбие с приз- Представителен от CIOFF и първа награда от Болярско надиграване
Фолклорен ансамбъл Родолюбие с приз- Представителен от CIOFF и първа награда от Болярско надиграване / netinfo

"Родолюбие"- Кюстендил заслужи приза- Представителен фолклорен ансамбъл, за автентичен фолклор. Дипломата е от Националната секция на CIOFF- Международен съвет на организаторите на фолклорни фестивали, традиционни изкуства и изворен фолклор. Тя се връчва след две годишно участие във фестивали и оценка от компетентно жури, от най- добрите хореографи в България.
"Можем да носим това звание- Представителен фолклорен ансамбъл до 2018 г. и да представяме България в международни фестивали в цял свят. Най- вълнуващ за нас винаги е бил автентичния фолклор. Облечем ли 100- годишните народни носии просто се променяме", каза пред Дарик Еленка Николова- административен организатор на "Родолюбие".

Фолклорен ансамбъл "Родолюбие" с приз- Представителен от CIOFF и първа награда от "Болярско надиграване"
netinfo

"Нашият замисъл беше да се представи кюстендилското хоро и участието му в най- различни празнувания в нашия край, представяни от Майстора и пътешественици, които минавайки от тук са се влюбвали в богатството и красотите на този край. Показахме 2 обичая, т. нар. предав- взимане на момичето от дома й, с чеиза и самата сватба. Всичко е съчетано с много танци. И най- важното неповторимото кюстендилско хоро- селското хоро", заяви художественият ръководител на Представителен фолклорен ансамбъл "Родолюбие" Симеон Васев.

Фолклорен ансамбъл "Родолюбие" с приз- Представителен от CIOFF и първа награда от "Болярско надиграване"
netinfo

"Представяме и други кюстендилски сватбени хора. Хубавото е, че сработихме всички възрастови групи, в това число и децата, които усетиха духа на времето и впечатлиха, дори разплакахме журито", допълни хореографът Васил Василев. Той спечели и приза за най- добро мъжко участие- Болярин от международния фестивал "Болярско надиграване" във Велико Търново. "Родолюбие"- Кюстендил спечели първото място в раздела за автентичен фолклор, в конкуренция на 47 групи и 1500 участника.

Фолклорен ансамбъл "Родолюбие" с приз- Представителен от CIOFF и първа награда от "Болярско надиграване"
netinfo

Кюстендилският ансамбъл има четири възрастови групи- деца до 14 г. младежи до 18 и над 18 г. и две групи за възрастни- начинаещи и напреднали.
Предстои участие младежката група от 14- 29 години, на международния фестивал "Пъстър свят" в Панагюрище, където се ходи след специална покана и предварително изпращане на материали. От "Родолюбие" планират участие на празник на Власинско езеро и в Босилеград, на "Балканска черга" в Шишковци и на детския фестивал в село Дрен.