протест Джерман
протест Джерман / Dariknews.bg, Иво Кирилов
Жители на дупнишкото село Джерман затвориха за около 15 минути Главен път Е-79, в знак на протест и несъгласие с намерението на община Дупница да изгради депо за битови отпадъци в землището на населеното място. С патриотични песни, джерманци отново казаха, че няма да позволят депото да бъде изградено до селото. Подкрепа те получиха и от народният представител от БСП- Лява България д-р Иван Ибришимов.

„Аз съм плътно зад исканията на хората от Джерман. Те искат справедливи неща. Както е известно, теренът е изключително неподходящ, не разбирам ината на община Дупница. Ние сме единствената област в страната без регионално депо, но не може то да бъде на 300 метра от къщите на Джерман. С това решение ръководството върви срещу жителите на Джерман”, заяви за Дарик д-р Иван Ибришимов.

протест Джерман
Dariknews.bg, Иво Кирилов

Председателят на сдружение „Бъдеще за Джерман" Борислав Тасков заяви, че вече е изпратено и уведомително писмо до посланика на Гърция, за това, че изграждането на едно такова депо може да доведе и до замърсяване на най- голямото езеро на Балканите Керкини.
„При изграждането на това депо на този терен, където има много подпочвени води при един пробив, само след 10 часа езерото Керкини ще се напълни с елементи от половината Менделеева таблица. Нашите протести ще продължат. Не може да се прави депо на терен, който е обработваем. В момента е засят с 60 дка. пшенични есенни култури. Вместо това да е овощната градина на община Дупница, искат да го направят боклучарника на Кюстендилска област. Другата седмица ще се срещнем и с Министъра на околната среда. Надявам се да успеем да се срещнем и с премиера Бойко Борисов, за да му кажем, че 7 години той е лъган за ситуацията с Джерман”, заяви Тасков.

протест Джерман
Dariknews.bg, Иво Кирилов

Джерман
netinfo