Допълнителна експертиза по делото за Ючбунар
Допълнителна експертиза по делото за Ючбунар / Дарик радио,архив

Вещотото лице, определено за изготвяне на съдебно- икономическа експертиза за нова оценка на имота на хижа Ючбунар е допуснато до имота за оглед, след като на два пъти това беше отказано от новите собственици на бившата резиденция. На днешното заседание на Административен съд- Кюстендил, под председателството на съдия Даниела Петрова, вещото лице Надя Велинова представи експертизата си.
Делото е по жалбата на сдружение СПИНОК срещу решението на Общински съвет- Кюстендил за продажбата на Ючбунар. Назначаването на експертизата бе продиктувано от несъгласието на жалбоподателите относно поставената пазарна оценка на имота.
Адвокат Ангел Ангелов и Младен Ризов оспориха експертизата, според тях направените снимки са стари и не отразяват действителното състояние на имота.

"Снимките са направени на 21 февруари, около 3 часа съм разглеждала имота, посетих всички помещения и съм приложила 81 снимки. В момента се прави ремонт на втория етаж, навсякъде е освежено, пребоядисано, сменени са бойлерите, крановете на душовете. Не съм представила стойност на ремонта, защото от фирмата- собственик ми обясниха, че ремонта е правен от техни служители и материали от друга тяхна фирма", заяви вещото лице Надя Велинова.

Адвокат Ангелов оспори и използваните обекти за аналог- санаториум в село Мала Фуча и две хижи в Осоговската планина, както и факта, че не се оценяват уникалните секвои, които са на територията на имота. Новата оценка от вещото лице е на стойност 254 750 лв.
Адвокат Любомир Стоилков заяви, че не може да се съгласи с пазарна оценка, по- различна от сумата от 366 000 лв., за която е продаден имота.
Съдия Даниела Петрова назначи нова експертиза, в която имотът да се сравни с подобни на него резиденции от цялата страна, както и да ползва проектно- сметната документация, която се съхранява в община Кюстендил.