Да си англичанин и да попаднеш в курортния град Кюстендил, а сега накъде?
Да си англичанин и да попаднеш в курортния град Кюстендил, а сега накъде? / netinfo

В Кюстендил няма туристически- информационен център, който да е на удобно място в центъра, да дава информация за културните и исторически забележителности в града и общината, и в него да има на разположение екскурзоводи, които да знаят чужд език.?!

Случайно срещнах двама англичани от Лондон, в банка "Алианц". Туристите търсеха помощ, къде могат да намерят човек, който да им покаже красотите на Кюстендил. Англичаните идваха от Банско с автомобил и някой им бе казал, колко красив е нашия град и, че могат например да видят римски терми.

Експертът автомобилно застраховане Анатоли Багалийски първо разтвори карта на Кюстендил и на много добър анлийски започна да обяснява на гостите, как да стигнат до римските терми. Минута по- късно, като гостоприемен българин, той реши лично да ги заведе поне до тази наша забележителност.

"Още от миналата година се работи за създаването на такъв туристически център, но е проблем намирането в центъра на подходящо общинско помещение. От отдел "Туризъм" няма да откажат съдействие на никой турист", отговориха за Дарик от общинска администрация. От там допълниха, че се работи по проект "Подобряване на туристическите атракции и прилежащата им инфраструктура", с който ще се кандидатства пред оперативна програма "Регионално развитие".

"Многократно, без предварителни заявки, сме показвали Кюстендил на чужди туристи, които идват упътени към музея. Въпрос на наш и техен късмет е обаче, защото не сме достатъчно добре подготвени. Имаме един подготвен човек с английски език- Мирослава Таскова, която да придружава туристите", бе откровен директорът на РИМ Валентин Дебочички. Иначе, музея предлага поне 6 постоянни експозиции- средновековната черква "Св. Георги", къща- музей Димитър Пешев, къща- музей "Ильо Войвода", етнографска и археологическа експозиции......

Курортният град Кюстендил е неподготвен да посреща туристи или ако това ви се струва пресилено исказване, то със сигурност не е готов да им осигури качествена програма за пълноценен престой в града.