Четири терена за регионално депо обсъждат в Община Дупница
Четири терена за регионално депо обсъждат в Община Дупница / Маргарита Петрова, Дарик- Кюстендил, архив

Четири са терените предложени от експертната комисия за изграждане на депо за битови отпадъци, на територията на община Дупница. Становището е подписано от всички членове на комисията, няма подписали се с особено мнение. Предлаганите терени - този в с. Джерман, който беше сред предложените още през 2012 година; в източната промишлена зона, на 700 метра от село Самораново и на 1 500 метра от село Ресилово; третият е предложеният от сдружение "Бъдеще за Джерман", намиращ се до сегашното сметище в местността "Злево"; четвъртият терен е на 72 метра от село Пиперево и на 1 500 метра от село Блатино. Терените са класирани като равностойни, а не по оптималност.
Припомням, че в началото на декември ще заседава Върховен административен съд. Сдружение "Бъдеще за Джреман" обжалва положителния ОВОС за терена в землището на с. Джерман.
Докладната записка за избор на терен за депо ще бъде изтеглена от дневният ред на заседанието на ОбС този петък и ще се разглежда на сесия на 16 декември, съобщиха кметът на Дупница, инж. Методи Чимев и председателят на ОбС Ивайло Константинов. Те заявиха, че гражданите чрез кметовете на населените места, попадащи в обхвата на 4- та предложени варианта, могат да поискат в съответното населено място да се проведе общоселско събрание, на което да бъде даден отговор на всеки един въпрос свързан с изграждането на депо. Това трябва да се случи до 8 декември.
Константинов обяви, че на председателски съвет, отворен за медиите, всеки един председател на група тайно ще гласува за един от 4- та терена. Ще бъде избран един терен, който ще се предложи на заседанието на 16 декември.