Българската шевица- памет и вдъхновение
Българската шевица- памет и вдъхновение / Маргарита Петрова
Стефка Михайлова откри изложба „Българската шевица – памет и вдъхновение“ в залата на Исторически музей Дупница. Тя е дългогодишен преподавател по математика в Кюстендил. След пенсионирането си започва активно да се занимава с бродиране. Това обаче не е случайно, бродира от дете, а детската и мечта била да стане дизайнер.
Михайлова влага много труд в изработването на шевицата, тъй като всяка една отговаря на определен регион и носи различно послание, а това са правила, които трябва да се спазват. Авторката на изложбата е впечатлена от дупнишката шевица и именно интереса към нея я среща с директора на музея в Дупница, а от там и идеята за изложбата. Специално за нея Михайлова е избродирала ръкав на женска риза, а платното, което е използвала е на 100 години, извадено от скрина. Темата за дупнишката шевица ще бъде част от третата й книга.
Днес българската бродерия и шевица намира приложения в бижута, шалове, чанти, картички, дрехи запазвайки идеята и съхранявайки за следващите поколения един от ценните български символи. На откриването на изложбата специално участие имаше фолклорно трио „Авлига“ към НЧ „Пейо Яворов“. Те са носители на много награди през годините, последното им отличие номинация Гран При за Световната купа по фолклор. Те печелят и втори златен медал от Балканския шампионат по фолклор. Изложбата ще може да разгледате до 31 юли.
 
Дарик- Кюстендил