Белезници за 10 жители на кв. Изток в Кюстендил, за грубо нарушаване на обществения ред и закани към полицаи
Белезници за 10 жители на кв. Изток в Кюстендил, за грубо нарушаване на обществения ред и закани към полицаи / Дарик- Кюстендил,архив

10 жители на кюстендилския ромски квартал „Изток" са задържани с полицейска заповед за арест. Те са съпричастни към саморазправа, грубо нарушаване на обществения ред, отправяне на закани към полицейски служители, при и по повод изпълнение на службата им, и за повреждане на обществено имущество пред сградата на ОДМВР - Кюстендил.
Образувани са общо четири досъдебни производства за нанасяне на телесни повреди, отправяне на закана спрямо длъжностно лице, при и по повод изпълнение на службата му, и за държане на огнестрелни оръжия без надлежно разрешение. Осъществени са голям брой действия по разследване в неотложност, като работата по досъдебните производства продължава в ускорен порядък под непосредствен надзор на Районна прокуратура Кюстендил, информират от ОД МВР- Кюстендил.
Полицията предприе мерки за недопускане напрежение в кв. „Изток" и нарушаване на обществения ред, засиленото полицейско присъствие продължава.
Вчера сутринта бе задържан жител на квартала, заради закани за саморазправа с негов съкварталец в нощта на събота срещу неделя, призовани за снемане на обяснения и изясняване на случая са още 2-ма жители на квартала. Преди обяд в неделния ден, пред сградата на полицията пристигат около 30 души, от 2 враждуващи фамилии, последвали взаимни нападки, саморазправа и хвърляне на камъни и отломки от тротоарни плочи. Наложило се възпроизвеждане на предупредителни изстрели от полицейски служители. Двама от групата са пострадали. Закарани са в кюстендилската болница за оказване на медицинска помощ - без опасност за живота са и с повърхностни наранявания.