Ако сме безделници, не сме без празници! С вино и наздравици на Кратун месец в Рила
Ако сме безделници, не сме без празници! С вино и наздравици на Кратун месец в Рила / netinfo

"Ако пакост ти направя нали няма да се сърдиш" е един от девизите на членовете на сдружение "Кратун месец" в град Рила. То е наследник на дружеството "Пакост" от 1900 година.

"Някога, когато идвали с файтони министри от чужбина за да видят Рилския манастир, наши зевзеци ги спирали и им искали тескеретата. Удряли им печата на дружеството- дявол с вилица", разказа за Дарик създателят на "Кратун месец" Станке Милчев.

През 1945 година веселяците от Рила правят сдружение "Гювеч", с девиз- "Купи кило вино и ти ке пиеш от него..., ако остане".

В Рила е имало над 20 ханове, където се е пиело червено вино, но от кратунки.! От там и "Кратун месец". Той е най- дългият месец, от днес 12 декември до Трифон Зарезан.

Ако сме безделници, не сме без празници! С вино и наздравици на "Кратун месец" в Рила
netinfo

"В червеното вино има слънчеви лъчи, любов и то дава импулси за мъжа. Затова и семействата са били от по 7- 8- 10 деца. Ние по- старите трябва да запазим традициите, защото, където има традиции, има и живот", казва бай Станке. Той проведе и търг за плод, скрит в кашон, като жокера бе, че тежи над 1, 5 кг. Наддаването стигна до 7 лв., а плода се оказа грозд, тежък 1, 7 кг.

Ако сме безделници, не сме без празници! С вино и наздравици на "Кратун месец" в Рила
netinfo

Специална комисия от дегустатори избра най- доброто вино. За майстори на червеното вино бяха обявени- Димитър Костов, Георги Гъшев и Васил Кабзималски. За десертно вино бе отличен- Михаил Мотикарски, за бяло- Димитър Станев и за розе- Иван Паунов.

Ако сме безделници, не сме без празници! С вино и наздравици на "Кратун месец" в Рила
netinfo

Началото на "Кратун месец" започна с много наздравици, изпитани мезета, рилска скара, песни и много настроение.