Агнешкото месо трябва да има печат. Законни пазари за живи животни в областта няма
Агнешкото месо трябва да има печат. Законни пазари за живи животни в областта няма / Дарик Нюз, архив

Няма установени нарушения при продажбата на агнешко месо до момента, коментира началникът на отдел „Контрол на храните" към ОДБХ- Кюстендил д- р Велка Войнова. Агнешко месо без печат означава, че то не е преминало през контрола на официален ветеринарен лекар. Печатът се поставя на 4- те четвъртини на животното. Той е под формата елипса, най- често синя на цвят, като в нея е отразен и регистрационния номер на предприятието производител.
„Проверяваме магазините за продажба на разфасовано месо. На територията на Кюстендилска област няма магазини за продажба на трупно месо. Агнешко месо без печат се насочва към екарисаж", заяви д- р Велка Войнова. Тя допълни- „Домашното не винаги е безопасно".
Животно, което се транспортира, съответно продава без паспорт, ушна марка и медицинско свидетелство е извън закона. Говорим за нерегламентирана търговия, коментира д- р Емил Гъгнев, началник на отдел „Здравеопазване". Собствениците на животни трябва да имат договор с регистриран ветеринарен лекар.
„В Кюстендилска област няма регистрирани пазари за продажба на живи животни. Това е информацията от кметовете на общини получена в ОДБХ", заяви д- р Гъгнев.