/ netinfo
Ръководството на Агенцията по заетостта ще изпрати екипи, които да съдействат за намиране на работа на съкратените миньори в Бобов дол, заяви омбудсманът Мая Манолова.

Експертите ще разгледат всеки един конкретен случай на миньорите, които предстои да бъдат съкратени, за да получат съответната подкрепа за започване на работа. Имат анализ на свободните работни места, на възможностите за Благоевград, Дупница, Кюстендил, София”, коментира Мая Манолова.

Тя очакваше в приемната в Кюстендил среща с представители на съкратените миньори.

Закриват последния подземен рудник в Бобов дол

„По-големият проблем ще възникне за миньорите, които трябва да се пенсионират, защото народните представители в края на миналата година са променили законодателството, с което се отнема правото на миньорите, съкратени от закриващи се рудници да се пенсионират при определени преференциални условия  – 10 години трудов стаж под земята и определена възраст.

Една част от миньорите, които сега ще бъдат съкратени, са работили реално по 20 години под земята, а сега за да се пенсионират ще трябва да чакат вместо навършването на възраст от 45 години, още 10-12 години”, коментира Мая Манолова.

Подписано е ново споразумение за изплащане на парите на съкратените миньори от Бобов дол

Манолова е внесла предложение за промени в Кодекса за социално осигуряване, но те не са гледани от НС. Манолова предупреди, че този проблем ще се яви в края на годината, за всички които ще бъдат съкратени сега.

”Това са стотици миньори, от които поне половината имат подземен стаж за пенсиониране, което ще бъде изключително несправедливо. Веднъж ще бъдат лишени от работните си места, а втори път – няма да могат да се пенсионират”, обобщи Мая Манолова.
Дарик- Кюстендил