/ / Влади Владимиров, Дарик- Кюстендил, архив
Закриват последния подземен рудник в Бобов дол. Това оставя без работа още 400 човека. Съкращението на работниците ще стане поетапно до края на годината, като започва на 16 юли. Остава да работи само открития рудник „Христо Ботев“.

Отново отложиха делото срещу стачкуващите миньори от Въгледобив-Бобов дол

„Защо не е имало диалог между институциите, защо не е имало разговори между общинското ръководство и държавната администрация, Министерство на енергетиката, на финансите, на труда и социалната политика“, това попита на нарочна пресконференция кмета на общината Елза Величкова.

Въгледобив-Бобов дол съди 84 миньори заради стачни действия

„Живеем в държава, в която политиците нямат визия за развитието на райони като нашия“, заяви Величкова и допълни, че днес застава в подкрепа на миньорите и техните семейства. Тя обясни, че не е спирала да работи за намирането на нови инвеститори в региона.

Подписано е ново споразумение за изплащане на парите на съкратените миньори от Бобов дол

„Подземният добив е един изключително скъп добив и себестойността на добитата продукция значително превишава изкупните цени, на които ние реализираме въглищата“, това заяви управителят на мини „Бобов дол“ Харалампи Златанов и допълни, че цитирам „неизбежното се случи“. Той обясни, че ще предприемат стъпки част от персонала да бъде преназначен в други структури на мината.