/ Иво Кирилов, Дарик Кюстендил
Делото срещу 84-та миньори заведено от техния работодател Въгледобив-Бобов дол бе отложено за 17 април. Съдия Евгения Стамова от Окръжен съд- Кюстендил, първоначално даде ход на делото и разпита един от свидетелите, а след това обяви, че ответниците / миньорите / не са редовно призовани и го отложи.

Делото е заведено по иск на Въгледобив-Бобов дол, заради организирана стачка през месец май 2017 година, следствие на неизплатени възнаграждения.

Въгледобив-Бобов дол съди 84 миньори заради стачни действия

Според ищеца, стачката е незаконна, защото не е спазена процедура за уреждане на трудовите спорове по Кодекса на труда. 
 
Подписано е ново споразумение за изплащане на парите на съкратените миньори от Бобов дол

Съдия Евгения Стамoва разпита днес главния инженер на рудник Христо Ботев- Явор Анастасов, който заяви че част от миньорите не са били на работното си място, а са били пред централния офис на фирмата. Надниците си са получили само тези, които в този ден са били на работа.

В съдебната зала бяха 12 от миньорите, срещу, които е заведен иска. Днес те отказаха всякакви коментари.
 
На предишното заседание по делото, миньорите твърдяха, че във въпросният ден въобще не е имало стачка, а те са изразили недоволството си от това, че им е била забавена заплатата, като са отсъствали само 3 часа от работа.

„Това дело е само с една цел за сплашване на хората, да не се повтарят действията, да няма протести, да няма медийни изяви, да няма гласност, че сме съвременни роби", заявиха част от тях. 
Дарик- Кюстендил