/ iStock/Getty Images
Съдът в Кюстедил осъди на 16 години затвор 43-годишен мъж за убийство по особено жесток и мъчителен начин. Това съобщиха от прокуратурата. 

Подсъдимият Й.Г. нямал постоянна работа. Обикновено бил наеман за извършване на определени дейности. Често злоупотребявал с алкохол и проявявал агресия, в т.ч. и към близките си. Осъждан е за различни по вид престъпления, уточняват от обвинението.

На 05.04.2020 г. мъжът работел в с. Бараково. Вечерта бил в дома на жена, която живеела с 5-те си деца. Заедно с тях бил и 71-годишния И.Р., с когото жената поддържала дългогодишни близки отношения. Пенсионерът редовно се грижел за нея, купувал храна за децата, помагал й с работа по къщата, както и финансово.

Връзката между двамата предизвиквала ревност у подсъдимия, който неведнъж заявявал, че ще го пребие. 

Около 01,00 ч. тримата изпили 4 галона с бира и по 1 бутилка водка и ракия.

15-годишният син на жената извел възрастния мъж навън, за да го отведе вкъщи. Вследствие на употребения алкохол възрастният мъж не бил в състояние да ходи сам, няколко пъти падал. Момчето се затруднявало да го придържа изправен, поради тежестта му.

Подсъдимият Й.Г. бил помолен да му помогне. Двамата влачили пенсионера, който в един момент се свлякъл на земята. Това силно разгневило Й.Г. и той с ярост нанесъл множество удари с крак в тялото на лежащия на земята И.Р. Състоянието му, вследствие алкохолното опиване и напредналата възраст, не му позволявало да се брани, съпротивлява или да избегне ударите. В допълнение нападателят стоварил върху тялото му намиращ се наоколо в тревата циментов кол. След това двамата тръгнали, като обвиняемият предупредил момчето да не казва на никого за случилото се.

Рано сутринта двамата се върнали на мястото, където били оставили жертвата. Установили, че той продължава да лежи в ливадата и да стене. Подсъдимият премахнал циментовия кол от тялото на пострадалия. Впоследствие покрил лицето му с тениска, притискайки носа и устата му. Не след дълго пострадалият престанал да се движи и да проявява признаци на живот. Тогава двамата напуснали местопроизшествието.

На следващия ден тялото на жертвата е било открито зад сградата на кметството на с. Бараково. Незабавно е бил подаден сигнал в полицията.

В хода на разследването е било установено, че непосредствената причина за смъртта на пострадалия е острата кръвозагуба в резултат на масивния кръвоизлив в коремната кухина от травматичните разкъсванията.

За убийството, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост, подсъдимият Й.Г. е осъден на 16 години „лишаване от свобода“ при „строг“ режим на изтърпяване.

Присъдата подлежи на обжалване и протест в законоустановения срок пред Софийския апелативен съд.