/ ThinkStock/Getty Images
Той трябва да заплати и 100 хил. лв. глоба
Окръжният съд в Кюстендил постанови 10 години затвор и 100 хил. лева глоба за македонски гражданин, пренесъл през границата голямо количество марихуана, съобщиха съдебната институция.

10 000 лв. гаранция на мъж, обвинен за опит за пренасяне на наркотици

Тричленен състав на съда е постановил присъда „лишаване от свобода“ за срок от 10 години, при първоначален „строг“ режим на изтърпяване и „глоба“ в размер на 100 000 лв., по отношение на гражданин на Северна Македония, албанец по народност.

Съдът го призна за виновен в това, че на 28 март тази година в района на ГКПП "Гюешево", без надлежно разрешително съгласно Закона за контрол върху наркотичните вещества и прекурсорите, с управлявания от него лек автомобил, е пренесъл коноп, опакован в 17 пакета, с тегло 4, 260 кг., на обща стойност 17 040 лв.

Затвор и глоба от 50 хил. лв. за мъж, пренесъл марихуана за 68 хил. лв.

Съдът приспада времето, през което подсъдимият е бил задържан мярка за неотклонение „Задържане под стража“, считано от 30 март до влизане на присъдата в сила. Съдът отнема в полза на държавата автомобила, послужил за пренасянето на високорисковото наркотично вещество.

Подсъдимият не се признава за виновен, като защитникът му пледира за оправдателна присъда. Заместник-окръжният прокурор Ивайло Илиев пледира за осъдителна присъда и наказание близо до средния размер за това престъпление - „лишаване от свобода“за срок от 12 години и половина и глоба в размер на 150 000 лв.

Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок.
Агенция "Фокус"