/ IStock
Апелативен съд-Пловдив промени мярката за неотклонение на мъж от "задържане под стража" в парична гаранция в размер на 10 000 лева, съобщиха от Съдебна палата.

Срещу него е повдигнато обвинение за това, че преди три месеца в качеството му на подбудител и помагач в съучастие с извършителя, е направил опит да пренесе през границата на страната от България в Турция високорисково наркотично вещество - марихуана с общо тегло от 8,630 кг. на стойност 34 520 лева.

Затвор и глоба от 50 хил. лв. за мъж, пренесъл марихуана за 68 хил. лв.

Деянието не е довършено поради независещи от него причини. Апелативният съд е преценил, че обоснованото предположение за съпричастност на обвиняемия към престъплението, в което е обвинен, е налице, но другите две задължителни предпоставки за вземане на най-тежката мярка за неотклонение "задържане по стража" - опасност от укриване и опасност от извършване на престъпление, са отпаднали.

Съдът е наложил на обвиняемия забрана да напуска страната с цел осигуряване на лицето за явяване пред правораздавателните органи оттук нататък. Определението на Пловдивския апелативен съд е окончателно.
БТА