Забраняват търговията с месо и мляко заради шапа
Забраняват търговията с месо и мляко заради шапа / netinfo

Със заповед на генералния директор на Националната ветеринарно-медицинска служба от тази вечер, заради опасността от шап се забранява търговията с продукция на млеко и месопреработвателните предприятия в хасковска област извън пределите на региона. Същата забрана влиза в сила за още шест области, които се считат за рискови. Безпрецедентната заповед е за неопределен срок. До този момент при откриване на случай на шап, забрана е била въвеждана само в засегнатия регион. Припомняме, че в Хасково до момента заболяването не е открито. Заповедта ще засегне всички 43 млеко и месопреработвателни предприятия и кланици в областта. Собствениците им вече изчисляват дневните си загуби на по 70-80 000 лева, тъй като едва 2% от продукцията им се пласира в региона.

Ветото ще удари и големите търговски вериги, няма да има откъде да зареждат продукция. За следене спазването на заповедта от ДВСК ще зачислят инспектори към всички цехове. Техни колеги пък ще обикалят магазините на страната и при откриване на месо произведено в "забранените" региони" след датата на влизане на ограничението, то ще бъде конфискувано. От утре пускам работниците си в неплатен отпуск, тази забрана е една ненужна мярка, за да се харесаме на Европа. Така коментира ситуацията месопреработвателя от Димитровград Йордан Иванов. Той изрази сериозното си притеснение, че вече няма как да отмени поръчано месо, което обаче няма къде да складира, заради забраната да изнесе вече готовата продукция. Повечето негови колеги споделят притесненията му и добавят, че ветото ще нанесе сериозни поражения върху бизнеса, който е концентриран точно в затворените за търговия области.

По неофициални данни забраната ще бъде вдигната в края на седмицата ако до тогава не бъдат открити нови случаи на шап. Междувременно няма наложена забрана на износа на животни за съседна Турция, както и на транзитния превоз на живи животни през територията на областта.