В Димитровград закриха Светът на българина през ХХ век
В Димитровград закриха Светът на българина през ХХ век / DarikNews
В Димитровград закриха "Светът на българина през ХХ век"
42425
В Димитровград закриха "Светът на българина през ХХ век"
  • В Димитровград закриха "Светът на българина през ХХ век"

Двудневната национална научна конференция "Светът на българина през ХХ век" приключи днес в Димитровград. 68 бяха представените в трите й секции доклади и научни съобщения. Предстои издаването на сборник, в който те ще бъдат представени, информира директорът на музея Елена Георгиева. До месец всички участници трябва да представят в 10 страници резюме работите си, уточни тя.

Община Димитровград, историческият музей, СУ "Св. Климент Охридски" и Министерство на културата бяха организатори на форума. В него със свои разработки се представиха специалисти от БАН, софийският и шуменският университет, както и от много музеи в страната, включително Етъра и този на МВР. Те работиха в три секции: "Българското общество през ХХ век", "Българското семейство през ХХ век" и "Българите през ХХ век".

В първата от Регионален исторически музей-Хасково участваха д-р Красимира Узунова с "Основни моменти от историко-демографското развитие на Свиленград до първата половина на ХХ век" и д-р Виолета Костова с "Урбанизацията на Хасковски окръг- социални и демографски аспекти". От музея-домакин Николина Умурска показа "Димитровград и неговите паметници". Местният музей се включи и в третата секция с "Археологически обходи и проучвания" на Недялка Кръстева и "Есперанто- една мечта за справедлив и хармоничен свят" на Недялка Тодорова. "Хасковският спорт от първата половина на ХХ век, отразен в старите вестници" бе темата на Пенко Добрев от регионалния исторически музей. Резултатите от работата на трите секции бяха обобщени днес в зала "Гросето" от научния ръководител на форума доц. д-р Искра Баева. Чуйте я в звуковия файл, както и доц. д-р Валентина Васева за "Българите през ХХ век" и директора на димитровградския музей Елена Георгиева, която закри форума.