В Димитровград откриват кризисния център за жертви на насилие
В Димитровград откриват кризисния център за жертви на насилие / Darik News, архив

Социалната услуга „Кризисен център за жени и деца жертви на домашно насилие или трафик на хора” в Димитровград ще бъде открита официално днес. Церемонията е  от 10 часа в сградата на Кризисния център в бишата Марбас болница. През септември фондация „Български център за джендър изследвания” спечели проект „Обединени срещу насилието”, който се финансира с договор за безвъзмездна финансова помощ от Програма “Домашно насилие и насилие, основано на полов признак”. В изпълнение на този проект пилотно ще стартира социалната услуга „Кризисен център за жени жертви на домашно насилие” в Димитровград.

Сред поканените за откриването са  кметът на общината Иво Димов, директорът на Регионална дирекция „Социално подпомагане” - Хасково Стефан Манахилов, представители на община Димитровград и местната дирекция „Социално подпомагане”, районното управление на полицията, представители на фондация „Български център за джендър изследвания“, управителят на Кризисния център Румен Гъбов, управителят на фондация „БЦДИ – клон Хасково” Петя Петкова, партньори и дарители.

Единственият в региона Кризисен център за жертви на домашно насилие, който бе и шести за страната, бе открит в Димитровград на 16 октомври 2014 г.. Той е създаден с проект по Програмата за хуманитарна помощ на Министерство на отбраната, като американското правителство отпусна за целта 236 000 щатски долара. За ремонт на покрива община Димитровград инвестира 50 000 лв. В него 13 души ще могат едновременно да получават мултидисциплинарна помощ, подкрепа и защита в критични моменти. Обектът разполага със 7 стаи, кухня и трапезария, всекидневна, офиси за консултанти и девет бани. Част от помещенията бяха обзаведени с помощта на дарители. За социалната услуга обаче, до момента липсваше финансиране. Затова и тя стартира едва сега.