Светът отбелязва Деня на влажните зони. В Хасковско защитаваме една
Светът отбелязва Деня на влажните зони. В Хасковско защитаваме една / netinfo
Като ден на влажните зони отбелязва светът днешния 2 февруари. Повод за обявяването на деня за такъв е учредената през 1971 година в иранския град Рамсар Конвенция за влажните зони с международно значение.

Членове на Рамсарската конвенция са повече от 133 страни в света. В Списък на влажните зони с международно значение има вписани над 1200 рамсарски места, с площ от над 100 милиона хектара.

За България конвенцията е в сила от януари 1976 година. Първоначално страната ни се присъединява към рамсарският документ с четири влажни зони-резерватите Сребърна, Атанасовско езеро и Аркутино, както и езерото Дуранкулак.

Сега у нас има 10 влажни зони с обща площ от 20 306 хектара. В Хасковска област няма влажна зона, която да е обявена за рамсарско място по смисъла на конвенцията.

Защитена местност “Злато поле” обаче покрива критериите на този документ за влажна зона от голямо значение за опазването на биологичното разнообразие.

При среднозимното преброяване тама са регистрирани да нощуват до 2000 екземпляра от световно застрашения вид малък корморан. Други такива видове са белооката потапница и ливадният дърдавец.

В защитената местност могат да бъдат видени водолюбивите видове: малък гмурец, зеленонога водна кокошка, малък воден бик, земеродно рибарче. За много видове “Злато поле” е важно място за зимуване и почивка по време на миграция.