Райново, Готварски събор
Райново, Готварски събор / Дарик радио, Хасково
Готварски събор организират за втора поредна година преди Великденските празници в димитровградското село Райново. Тази година в него ще участват 11 двучленни отбора студенти от Университета по хранителни технологии в Пловдив и един 4-членен тим гимназисти от Симеоновград, съобщи кметският наместник Митко Желязков. И тази година младите кулинари ще приготвят ястия с агнешко месо по автентични рецепти от различни краища на страната.
 

Кулинарна битка на поколенията в село Райново


В 10 ч. в Райново започна голямото готвене, като част от отборите са в двора на читалището, а повечето приготвят рецептите в домовете на райновци. Очаква се около 13- 13.30 ч. приготвените вече гозби да бъдат представени пред журито, в чийто състав са специалисти кулинари, включително и преподавател от университета.

Извън конкурсната програма кметът на съседното село Злато поле Иван Иванов приготвя типичното за този край ястие сауш- задушено агнешко върху стъклени бутилки, разказа наместникът на Райново Митко Желязков.
 

Българо-молдовски отбор спечели готварския събор в с.Райново


Селото е едно от най-малките в община Димитровград и е разположено на границата с община Симеоновград. Редовно там живеят около 60 души, основно възрастни хора. Любопитна подробност е, че дори няма църква, магазин или кръчма.