Победителите в Готварски събор, Райново
Победителите в Готварски събор, Райново / Дарик радио, Хасково
Българо-молдовски отбор спечели готварския събор в с.Райново
97156
Българо-молдовски отбор спечели готварския събор в с.Райново
  • Българо-молдовски отбор спечели готварския събор в с.Райново
Молдовецът Иван Караиванов и Дани Николов от Русе- студенти първи курс в Университета за хранителни технологии-Пловдив, са победителите в Регионалния готварски събор на село Райново, организиран съвместно с учебното заведение. Приготвеното от тях в печка на дърва средногорско руло от заек спечели журито, което единодушно им присъди първото място. В състава на комисията бяха доц. Кремена Никовска от УХТ-Пловдив, д-р Станко Станков- асистент в катедра „Хранене и туризъм“ и кметът на с. Скобелево Емил Маринов. Наградата за Иван Караиванов и Дани Николов е участие във Фестивала на трюфела в Угърчин, като райновското читалище поема разноските по пътуването и пребиваването на двамата там.

На второ място комисията класира кюфтенца от заешко, приготвени от Златина Матева и Марин Иванов- също студенти от университета. Наградата за тях бе газов котлон, като председателят на читалището Митко Желязков се пошегува, че ще могат да си готвят на него и в общежитието.

Райново, Готварски събор
Дарик радио, Хасково

На трето място бе класирана заешката кавърма от НЧ „Васил Левски“ в димитровградското село Сталево, които  зарадваха младежите и с тутманик със сирене. Глинен гювеч бе наградата за отбора.

Присъдена бе и една специална награда за катедра „Хранене и туризъм“- абонамент за кулинарно издание през 2019 г.

Райново, Готварски събор
Дарик радио, Хасково

10 отбора от по двама студенти от 10 ч. днес приготвяха ястия от заешко месо по автентични рецепти от различни краища на страната. В читалище „Марица-2008“ и в двора му готвиха 5 от екипите, а останалите 5 екипа гостуваха в домовете на райновци. Представени бяха рецепти от районите на Бургас, Пловдив, Мелник, Кърджали, Кюстендил, Пазарджик, Троян, Русе и др.

Райново, Готварски събор
Дарик радио, Хасково

Сред участниците от местните читалища бяха това в с. Сталево и с. Добрич, като се включиха също общинският съветник Добринка Ганева и кметът на с. Добрич Марин Маринов, който е известен с кулинарното си майсторство. И двамата също получиха грамоти от журито, което призна, че е било изключително затруднено да определи победителите.

Преди 2 години райновското читалище „Марица-2008“ и УХТ-Пловдив подписаха споразумение за сътрудничество, по силата на което преди година проведоха т. нар. в Райново осмянка-типична за Коледа, която се приготвя със свинско, припомни председателят на читалището и кметски наместник Митко Желязков. Чуйте го в приложения файл, както и д-р Станко Станков от комисията, победителите  и класираните на второ място.