Стартираха проверки за нерегламентиран внос на плодове и зеленчуци в Хасково
Стартираха проверки за нерегламентиран внос на плодове и зеленчуци в Хасково / © Dariknews.bg, архив

В два склада за търговия в Хасково днес стартираха проверки на НАП и Агенцията по безопасност на храните срещу нерегламентирания внос на плодове и зеленчуци, съобщиха от местния офис на приходната агенция. Контролните действия ще обхванат борси, тържища и обекти за производство и търговия в цялата страна, и ще продължат до края на годината, съгласно заповед на министъра на финансите и министъра на земеделието и храните.

През следващия месец приоритет ще бъдат обектите, в които се предлагат плодове и зеленчуци, а след 15-и октомври, акцията ще обхване и пазарите на храни от животински произход. Инспекторите следят дали се отчита действителния размер на получените суми от продажби, спазват ли се изискванията за внос от трети страни и страни от ЕС, има ли предлаганата продукция необходимите сертификати и съпроводителни документи, какъв е произхода й и дали е в срок на годност.

В двата склада за търговия, проверени в първия ден от акцията в Хасково, не са били установени несъответствия.

От НАП напомнят, че когато продукцията не е собствено производство, продавачите трябва да имат фискално устройство за отчитане на приходите от продажби и да издават касови бележки. Липсата на касов апарат са санкционира с глоба, чийто размер може да достигне 10 000 лв. Ако има наети работници, същите трябва да имат трудов договор и редовно да е подавана осигурителна информация за тях.

Проверките продължават в цялата област. Те са част от предприетите мерки за предотвратяване на нелегален внос на стоки с висок фискален риск от земеделския сектор.