С 12 000 лв. в Димитровград посрещат 20 японски деца, пострадали от земетресението
С 12 000 лв. в Димитровград посрещат 20 японски деца, пострадали от земетресението / DarikNews, архив

20 японски деца от пострадалите в земетресението там райони ще посрещне Димитровград. На последното си за мандата заседание днес местният парламент прие предложението на кмета Стефан Димитров от общинския бюджет да бъдат отпуснати 12 000 лв. С тях 20 японски деца и 4-ма ръководители ще гостуват в Димитровград в продължение на 10 дни. В сумата са включени средствата за пътни, нощувки, храна и забавна програма. Пътуването ще бъде осъществено със съдействието на Националното сдружение на общините и Министерство на външните работи, е записано в докладната записка.

Точно в деня на земетресението в Япония димитровградският кмет и посланик Макото Ито подписаха в София договор за безвъзмездна помощ от японското правителство за ремонт на детската градина в Меричлери. 35 000 евро бе стойността му, а със съфинансиране от общината ремонтът и новото обзавеждане възлизат на 160 538 лв.

Утре, в навечерието на Деня на независимостта и празник на град Меричлери, посланикът на Япония в България Макото Ито ще открие реновираната сграда на обединеното детско заведение там.