Пълнено пиле с боб и родопско чеверме за готварския събор в с. Райново
Пълнено пиле с боб и родопско чеверме за готварския събор в с. Райново / DarikNews, Архив

Трети регионален готварски събор "Райново`2014" организират на 14 юни в едно от най-малките димитровградски села- Райново. Тази година кулинарният конкурс ще стартира в 20 ч. там, а акцент е родопската кухня. В тази връзка организаторите са предвидили и съпътстваща концертна програма на гостуващ състав от смолянското с.Гела. На място ще бъдат приготвени и чевермета по стара родопска рецепта.

Участие в събора тази година са заявили от селата Злато поле, Узунджово, Нова Надежда, Александрово, Родопи, Любеново, Долно Белево, Скобелево, Длъгнево, Гиген и градовете Хисаря, Хасково, Димитровград и Симеоновград. Домакините на готварският събор от местното читалище "Марица-2008" и кметството на с.Райново ще посрещнат своите гости с традиционна местна рецепта "Пълнено пиле с боб".

Председател на конкурсното жури ще е доц. Велислав Балев от Университета по хранителни технологии в Пловдив, катедра "Технология на месото и рибата". В състава на комисията са още Костадин Гаджуров - бивш майстор-готвач в резиденция "Кармуш" към ловното стопанство Кормисош в Родопите, приготвял някога вкуснотии за Пенчо Кубадински и емблематичният за Димитровград майстор-готвач Бай Милев.

След като журито обяви победителите от кулинарната надпревара веселбата ще продължи с дегустация и общоселско хоро, информират организаторите.