Прокурори: Хасковските следователи не ги бива
Прокурори: Хасковските следователи не ги бива / netinfo
Прокурори: Хасковските следователи не ги бива
68279
Прокурори: Хасковските следователи не ги бива
  • Прокурори: Хасковските следователи не ги бива

Недоволство от методиката за изготвяне на оценките за атестация на магистрати изрази на брифинг прокурорът от Окръжна прокуратура Дарина Славова. Мнението си тя представи и пред ВСС вчера.

Поводът прокурор Славова да се яви на изслушване пред висшите магистрати е несъгласие с личната й атестация, в която според нея е имало грешни констатации, като забавени преписки, които изобщо не са били нейни. Прокурор Славова коментира днес, че сред местните съдии и прокурори се заражда недоволство. То се състои в това, че оценките на следователите са по-високи, а при прокурорите, понеже натовареността е доста по-висока, има и повече грешки и оценките са по-ниски. "Изразих недоумението си от това, че няма еднакъв подход", заяви прокурор Славова.

По закон на всеки 4 години всички магистрати подлежат на периодични атестации, независимо дали искат да участват в конкурси и дали искат административни постове. Получаваните точки по тези атестации влиаят при кариерното израстване на всеки магистрат. Според прокурор Славова или методиката на оценяване трябва да бъде сменена, или следствените служби да бъдат намалени и следователите да дойдат да работят в прокуратурата, или да се върнат част от правомощията им.

В момента в Хасково има 14 следователи, които до септември тази година са работили само по 42 дела. "Само аз решавам 42 дела за един месец и по-голамата част от тях по същество", коментира Дарина Славова.

Тя уточни, че няма нищо против местните следователи, но и каза, че не познава нито един, който самостоятелно да може да направи една прецизна правна квалификация, без да потърси прокурор. "Те звънят по всеки повод, вярно е прокурорът е господар на производството, обаче не може във всеки един момент аз да давам устни указания за всичко. По закон сме длъжни да даваме указания на следователите, но с това не бива да се злоупотребява", заяви още прокурор Дарина Славова. Чуйте я в приложения файл:

Шефът на хасковското следствие Кръстю Кръстев заяви, че ще коментира едва след като се запознае лично с протокола от вчерашното заседание на ВСС.