Огънят е засегнал общо около 4000 декара
Продължава борбата с двата големи пожара, които избухнаха в Сакар планина на територията на две общини - Харманли и Любимец.

БТА

Това съобщи директорът на Областната дирекция "Пожарна безопасност и защита на населението" в Хасково Митко Чакалов. От снощи в общините Харманли и Любимец са в бедствено положение, обявено със заповед на областния управител Гинка Райчева.

Два пожара избухнаха в Сакар планина

"Огънят е засегнал общо около 4000 декара
- предимно сухи треви, храсти и малко лозя. Широколистната гора, която е попаднала в обхвата на пожара, е към 1000 декара", посочи Чакалов.

БТА

"Снощи е имало опасност за село Оряхово в община Любимец, но огнеборците са успели да спрат бедствието на метри от първите къщи. В момента няма опасност за населените места", увери Чакалов.

БТА

По негови думи в момента се работи по прокарването на просека от източната страна с верижна машина, която да ограничи по-големия от двата пожара.

БТА

На терен работят десет екипа огнеборци. Помагат им служители от лесничействата. От общините са осигурени и водоноски.

БТА

БТА

"Причините за възникването на огъня ще бъдат разследвани, но една от вероятните е човешка небрежност", каза още Чакалов. На място в щаба на огнеборците в харманлийското село Изворово този сутрин бе и областният управител на Хасково Гинка Райчева. 

Всеки момент е важен! Последвайте ни в Google News Showcase и Instagram, за да сте в крак с темите на деня
Николай Грудев/БТА