Откриват паметника на Десети родопски полк на 26-и, ученици ще го осиновят
Откриват паметника на Десети родопски полк на 26-и, ученици ще го осиновят / netinfo
Откриват паметника на Десети родопски полк на 26-и, ученици ще го "осиновят"
62443
Откриват паметника на Десети родопски полк на 26-и, ученици ще го "осиновят"
  • Откриват паметника на Десети родопски полк на 26-и, ученици ще го "осиновят"

Възстановеният паметник на Десети пехотен родопски полк в Хасково ще бъде тържествено открит на 26 март, стана ясно днес на среща с медиите в областната администрация. Бе оповестено, че възстановителните работи по ремонта на паметника приключиха в навечерието на предстоящото честване на 100-годишнината от Одринската епопея. Тържествата ще преминат под патронажа на президента Росен Плевнелиев.

По инициатива на областния управител през октомври 2011 г. се създаде инициативен комитет за изграждане на мемориален парк и възстановяване на паметник-чешма " Десети родопски полк " в памет на загиналите от полка в Балканската война 1912-1913 година и Първата световна война 1914-1915 година. В този комитет се включиха служители от Министерството на отбраната, Регионален исторически музей, отдел "Териториален архив" Хасково, Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, архитекти и др.

Главният експерт по военни паметници в Министерството на отбраната Иво Антонов, който също присъства на днешната среща, изрази задоволство от възстановяването на паметника на бойната слава в един от най-старите гарнизони в страната, който десетилетия е бил скрит за гражданите зад казармени стени. Негова бе и идеята, подкрепена от Инициативния комитет, за опазване на родовата традиция, като най-близкото училище поеме шефство над паметника. Така подрастващите ще познават историята на бойната слава на българските войни и ще поддържат жива паметта на поколенията, коментират от областната управа.