Нона Каражджова спря строеж на фотоволтайк заради царски орел
Нона Каражджова спря строеж на фотоволтайк заради царски орел / netinfo

 Министърът на околната среда и водите Нона Караджова отмени решение на Директора на РИОСВ - Хасково по жалба на Зелени Балкани. Казусът засяга ловната територия на двойка от световно застрашеният вид царски орел в района на защитена зона „Сакар", близо до с.Щит.

Според решението на Директора на РИОСВ - Хасково за изграждането на фотоволтаичен парк (с площ над 34 дка) на разстояние по-малко то 2 км от гнездото на защитената птица няма нужда от извършването на екологична оценка. Това е второто такова решение на РИОСВ -Хасково за този проект, като първото от 2009 г. също е било отменено по жалба на природозащитна организация.

Мотивите за решението Министър Караджова и жалбата на природозащитниците са основани на нарушения на Закона за биологичното разнообразие, Наредбата за извършване на оценки за съвместимост и Директива за опазване на природните местообитания.

В района на защитената зона вече има одобрени редица инвестиционни проекти, за които не е изчислено общото отрицателно въздействие (кумулативен ефект) върху видовете и местообитанията предмет на опазване в зоната. При тези обстоятелства всяко ново инвестиционно намерение би следвало да бъде подложено на екологична оценка и оценка за съвместимост с целите на НАТУРА 2000.