Най-изящната антична вила очаква влюбени и празнуващи за деня на Ивайловград
Най-изящната антична вила очаква влюбени и празнуващи за деня на Ивайловград / община Ивайловград, архив

„Отправям своята покана за пътешествие към всички, които не са идвали тук... Влезте в ролята на откриватели и на 13, 14 и 15 февруари, открийте Ивайловград!" Така кметът на общината Диана Овчарова ви кани на тридневно празнуване в Ивайловгтрад в края на идната седмица. Тогава ще страртира инициативата на градоначалника  „Отворени врати", по повод официалното откриване на антична вила „Армира" и празника на града 14 февруари.

Диана Овчарова ви кани да видите  един от най-великолепните антични паметници, да се доближите до над 300 от най-богатите мраморни декорации, които има в „Армира" ,  да са насладите на оригиналите на едни от най-старите римски мозайки и да онемеете пред труда на изкусните майстори  мозаисти, които са сътворили единствените портретни изображения, останали  от римската епоха в земите на Европа, в територията на днешните български земи!  В Ивайловград ви канят и за да съпреживеете римското величие и изяществото, в една от трите разкрити антични вили до този момент на Стария континент и то в цялото й великолепие и блясък!

Може да видите къде е лобното място на римският император Валент  (378 г) и да посетите единствената, изцяло запазена с всичките си кули и крепостния зид до бойната площадка, средновековна крепост  „Лютица" - Мраморният град и Цитаделата на Калоян! Вижте кулата на владетеля в Бялградец, средновековната крепост „Родостица" или изцяло запазеният манастир „Св. Св. Константин и Елена", църквата в Плевун, където Капитан Петко разгромява войските на англичанина Сенклер,  уникалната църква в с. Долно Луково, построена и изписана само за 7 нощи от местни майстори, на лунна светлина!

Ако искате да отпиете чаша, искрящо вино, събрала топлината на юга, с любим човек в Деня на влюбените или да танцувате в балната зала на античната вила - заповядайте в Ивайловград! Гостите на града могат да се включат във всички планирани празнични събития безплатно.