/ Агенция "Митници"
Два опита за контрабанда на над 3 кг златни и сребърни бижута предотвратиха митничарите на пункта „Капитан Андреево”.
 
Митничари иззеха близо 4 кг злато в рейс на Капитан Андреево

На трасе „Входящи автомобили и автобуси“ в автобус с турска регистрация, пътуващ от Турция през България за Румъния, селектиран за щателна проверка, на последните  седалки,  в пътна чанта, са открити 15 пакета със 774 пръстени, медальони, гривни, синджири и обици.

Митничари засякоха злато, цигари и препарати за растителна защита

Според експертизата на вещото лице, една част от откритите накити са от 14-каратово злато с общо тегло 109.38 грама, а другите са от сребро с висока бижутерска проба 925 с общо тегло 2754.8 грама. Установено е, че накитите са собственост на един от пътниците, турски гражданин.

МП Капитан Андреево
Агенция

Само ден преди това, при проверка на лек автомобил, влизащ в страната от Турция, в дамската чанта на финландска гражданка са намерени полиетиленови пликове с 487,20 грама златни накити и монети от 22 и 14-каратово злато.
 

Съпрузи крият 1.5 кг злато, хванаха ги на Капитан Андреево (СНИМКИ)

Контрабандно пренасяните 3351.38 грама златни и сребърни накити на обща стойност близо 54 000 лева са  иззети с протоколи и  подлежат на отнемане в полза на държавата. На нарушителите са съставени актове по Валутния закон, съобщават от Агенция „Митници”.