Началникът на РИ на МОН Иван Панайотов за ваканцията и матурите
Началникът на РИ на МОН Иван Панайотов за ваканцията и матурите / DarikNews.bg, Архив
Началникът на РИ на МОН Иван Панайотов за ваканцията и матурите
86955
Началникът на РИ на МОН Иван Панайотов за ваканцията и матурите
  • Началникът на РИ на МОН Иван Панайотов за ваканцията и матурите

Близо 1 600 зрелостници ще се явят на първата матура по български език и литература в 19 училища на територията на област Хасково. Днес комисиите уточняват окончателния брой на допуснатите до зрелостния изпит, съобщи в студиото на Дарик началникът на инспектората по образование в Хасково Иван Панайотов. По думите му всяка година около 100 са дванайсетокласниците, които не са допуснати до матура.

В 60 училища на територията на регион Хасково утре ще е и националното външно оценяване на седмокласниците по български език и литература. Близо 1 800 деца ще се явят на този изпит, който е от 10 часа, съобщи още Иван Панайотов.

Видеонаблюдение в изпитните зали в единна система, която дава възможност за наблюдение и запис е една от новите мерки за сигурност по време на матурите. За първи път тази година, като квестори в училищата ще присъстват и родители, чиито деца не се явяват на съответния изпит. Те обаче ще бъдат в коридорите, за да не се създава излишно напрежение и да осигурим спокойно протичане на зрелостния изпит, коментира Иван Панайотов. Нов момент е и, че за матурите не е нужно зрелостниците да носят химикал, тъй като тази година ще им бъдат раздадени от квесторите. Да не забравят личните си карти и удостоверенията за мястото, на което следва да се явят на матурата, посъветва Иван Панайотов. Както и да разчитат на собствените си знания, а не на схеми за преписване.

 

За останалите ученици от утре започва 8-дневна ваканция, която продължава до 25 май включително. Присъствен, но неучебен ден е 19 май, обявен за спортни дейности, обясни Иван Панайотов. Чуйте го в приложения файл и по въпроса колко са номинираните от регион Хасково преподаватели за наградите "Неофит Рилски" и ще получат ли преподавателите бонуси за 24 май.